ZASMAKUJ ŚWIATA // zajęcia stałe dla seniorów // grudzień 2025
Smaki, wspomnienia i bezcenne rozmowy przy stole. Zapraszamy na smakowite spotkania, które przeniosą nas w czasie i przestrzeni. W domowej atmosferze – niczym przy dawnym „darciu pierza” – wspólnie smakujemy potrawy z kultur świata, dzielimy się przepisami, które łączą pokolenia.
- Czeka nas podróż wypełniona różnorodnością tradycji kulinarnych.
- Nie zabraknie rodzimych potraw pachnących wspomnieniami z dzieciństwa.
- Czy już wiesz, jakim daniem możesz się pochwalić? Z chęcią go spróbujemy…
- Wspólnie stworzymy wyjątkową książkę z Waszymi rodzinnymi recepturami.
Czas na wielokulturową ucztę!
Prowadząca: Agnieszka Iwaszkiewicz – antropolożka kultury z wykształcenia i pasji, edukatorka i dziennikarka. Od lat angażuje się w inicjatywy społeczne. Miłośniczka podróży poza utartymi szlakami – blisko ludzi, z poszanowaniem różnorodności kulturowej. Uczestniczka studiów podyplomowych Perfumiarstwo i kreowanie zapachów. Zafascynowana polisensorycznym doświadczaniem sztuki oraz olfaktologią w kontekście społeczno-kulturowym. Medytacja jest dla niej sposobem na harmonizację ciała i umysłu.
W MSK czuwa nad Reporterami z podwórka, przybliża kultury poprzez smaki z całego świata oraz odkrywa nieoczywiste oblicza zapachu w sztuce i różnorodnych przejawach kultury.
-
KOSZT:
bezpłatnie
-
Co powinnam/powinienem przynieść na spotkanie?
To tematyczne spotkania poświęcone różnym kuchniom świata. Każdy przynosi smakołyk związany z wybraną wspólnie tradycją kulinarną. Talerzyki i sztućce są zapewnione na miejscu. Preferujemy przekąski wytrawne lub słodycze, które nie wymagają podgrzewania.
-
Czy podczas zajęć będziemy wspólnie gotować?
Nie, to nie są warsztaty kulinarne. Będziemy degustować przygotowane przez uczestników potrawy, ale przede wszystkim poznawać różne tradycje kulinarne, ciekawostki, symbolikę potraw i związane z nimi zwyczaje. Spotkania będą okazją do wymiany ulubionych, rodzinnych przepisów, które opublikujemy w formie elektronicznej.
-
Co, jeśli nie mogę przygotować oryginalnego przysmaku z danej kultury, np. ze względu na brak niektórych składników?
Tak naprawdę, potrawy są tylko dodatkiem do naszych spotkań o smakach z różnych kultur. Można stworzyć dane inspirowane omawianą tradycją kulinarną.
-
Ile powinnam/powinienem przynieść tej potrawy na zajęcia?
Odrobinę do symbolicznego poczęstowania kilku osób.




